Allergi

Den som är allergiker är överkänslig mot något eller flera ämnen som finns omkring oss. De ämnena brukar kallas allergener. Helt ofarliga för de flesta men orsakar allergiska besvär hos somliga.

Säsongsbunden allergi, eller pollenallergi som det också brukar kallas, uppstår när den personen som är överkänslig kommer i kontakt med pollenkorn från växter och träd från tidig sommar till sen höst. Man räknar med att ungefär en femtedel av Sveriges befolkningen drabbas av pollenallergi – eller som en del säger, hösnuva – varje år.

Många kan behöva göra stora förändringar i sin livsstil för att bli av med allergin, inte bara pollenallergiker utan de flesta som lider av allergi i någon form. Korsallergi är vanligt hos pollenallergiker, det betyder att de som är allergiska mot pollen också får reaktioner på vissa livsmedel. Det brukar märkas på till exempel klåda i munnen och svullna läppar. Nötter och stenfrukter som äpplen och päron brukar vara känsligt för pollenallergikern.

Det finns hjälp att få i form av receptfria läkemedel på apotek och vissa matvarubutiker. Om du behöver stöd och hjälp att hantera din allergi kan du rådfråga apotekspersonalen som kan rekommendera olika receptfria produkter. Vid osäkerhet ska läkare kontaktas.

Hur svårt man drabbas av just pollenallergi beror bland annat på vilka typer av pollen som finns i luften. Björkpollen och gräspollen brukar vara vanligaste pollensorterna man reagerar på. Men också en ört som gråbo är tuff för allergikern och den kan ge besvär ända in på hösten. Ett tips är att börja i förebyggande syfte med bland annat receptfria läkemedel så att man är redo när säsongen kommer. Då är det är oftast enklare att lindra symtom som uppstår. Den som också får ögonbesvär kan komplettera allergibehandlingen med receptfria ögondroppar.

Det är inte ovanligt att en allergi dyker upp i skolåldern och många har värre allergi som barn, men symtomen brukar bli lindrigare ju äldre man blir. Pollenallergi kan dessutom vara ärftlig. För en del utvecklas olika allergiska besvär till astma, något som alltid ska undersökas och behandlas av läkare.

Om du är osäker på vilken sorts allergi du har, gör en allergiutredning. Det kan man enklast göra via sin husläkare. Vissa allergier, så som pollenallergi är säsongsbetonad, medan andra är perenna.  Perenna allergier ger symtom året runt, t ex hund- och kattallergi. Kattallergi är faktiskt den vanligaste sortens allergi i Sverige. Pollenallergi är lätt att känna igen och de flesta läkare brukar inte behöva göra några omfattande tester för att ställa rätt diagnos.

Om du är gravid eller ammar rådgör alltid med din barnmorska eller läkare angående behandlingen. När man är gravid kan man få extra mycket besvär av allergi eftersom slemhinnorna i kroppen redan är påverkade. Det finns receptfria läkemedel som man kan ta under sin graviditet, men fråga din barnmorska/läkare alternativt på ditt apotek innan du påbörjar en behandling.

Följande är vanliga symtom på allergi:

  • Nysningar
  • Snuva
  • Nästäppa
  • Näsklåda
  • Svullna ögonlock
  • Röda ögon som kliar och svider
  • Trötthetskänslor

Källa: 1177.se