Pollenallergi

Pollenallergi

Pollenallergi, även kallat hösnuva, innebär att man får besvär när man kommer i kontakt med pollenkorn. Pollenkorn finns i luften från vår fram till tidig höst då pollen från växter i naturen sprids med vinden.

Besvären består oftast av snuva eller kliande och rinnande ögon. Man kan vara allergisk mot olika typer av pollen, de vanligaste problemen orsakas av björk- och gräspollen men också gråbo börjar bli en vanligare form av pollenallergi. Gråbo har en blomningstid som kan vara ända in i september. För många drabbade går de olika allergierna in i varandra och gör att allergibesvären håller i sig under hela våren och sommaren.

Pollenallergi kan även utvecklas till astma. Då får man ihållande hosta och svårigheter att andas – problem som blir värre när man anstränger sig fysiskt. Här är det viktigt att uppsöka läkare om sådana symtom uppstår, så att man kan få rätt hjälp.

Vissa får pollenallergi och andra inte – varför det är så vet man inte och ännu har man inte hittat ett sätt att förebygga att allergin bryter ut hos människor. Har man föräldrar eller släkt som är pollenallergiker ökar risken för att man själv råkar ut för det, men allergi kan också uppstå utan att det finns i familjen sedan tidigare. Det enda som går att göra är att lindra symtomen och i så stor utsträckning som möjligt undvika det som orsakar allergin.

En tröst för den som har pollenallergi är att symtomen avtar med åldern. Allergin uppstår ofta under barndomen och mildras med åren.

Allt fler personer med pollenallergi

Antalet personer med pollenallergi har ökat de senaste 20 åren och idag räknar man med att ungefär var femte tonåring och vuxen upplever symtom från ögon och näsa under vår- och sommarhalvåret. Av alla allergiska personer lider ungefär 40 % av just pollenallergi.