Allergisymtom

Allergisymtom Hero

En tröst för den som lider av pollenallergi är att symtomen är lätta att känna igen både för allergikern och för läkare om man söker hjälp. Det brukar börja med en rinnig, vattnig snuva och nästäppa om vartannat. Nysningar och klåda i näsan är också tydliga allergisymtom.

Allergisymtom förväxlas ofta med förkylning

Ibland kan det vara svårt att skilja på en vanlig förkylning och allergisymtom. Pollenallergikern får dock inte feber, ont i halsen eller färgat snor. Har man dessutom besvär som varierar från dag till dag – ena dagen nästäppa och andra dagen rinnande snor och nysningar, brukar det vara ett tydligt tecken på att det man tror är en förkylning nog snarare är allergi.

Rådfråga gärna på apoteket innan du provar ett receptfritt läkemedel mot allergi.

Korsallergi kan också uppstå – du blir överkänslig mot fler ämnen. Börjar det klia i munnen av till exempel nötter eller stenfrukter och läpparna svullnar upp så är det också allergisymtom som kan visa att det är pollenallergi du lider av. Två av tre som är allergiska mot björkpollen har en eller flera korsallergier.

Pollenallergi kan leda till astma

Hosta som inte går över, andnöd eller pipande andning under pollensäsongen är också allergisymtom och kan orsaka astma. Kontakta alltid läkare för rådgivning. Astmasymtom dyker upp under de dagar då pollenhalterna är som högst eller vid fysisk ansträngning. Motionärer ska vara extra uppmärksamma eftersom astma på grund av pollen kräver att man kontaktar läkare för att få rätt sorts hjälp.

Vanliga symtom vid pollenallergi är:

  • kliande näsa
  • nysningar
  • röda, kliande och svidande ögon
  • svullna ögonlock
  • trötthetskänsla, irritation och koncentrationsproblem
  • nässelutslag med klia röda utslag på kroppen

Allergi eller förkylning?

För den som upplever pollenallergi för första gången kan det vara svårt att veta om allergisymtomen snarare är en vanlig förkylning. Håll uppsikt under några dagar. Det finns tydliga sätt att särskilja allergi från förkylning:

  • Vid förkylning blir snuvan oftast tjockare efter ett tag och förknippas ofta även med feber.
  • Vid allergi är snuvan vattning hela tiden. Ögonen blir röda och kliar, näsan rinner och man får återkommande nysattacker.
  • Ett övergripande kännetecken för allergi är att hela kroppen påverkas. Man blir trött i kroppen, tung i huvudet, allmänt irriterad och får svårt att koncentrera sig.

Källor: 1177.se, alltompollen.se